DRŽAVNA LOVSKA PREIZKUŠNJA ZA PRINAŠALCE

PDF
Natisni
E-pošta

Ja, ko sta vrisk in pesem po vinogradih že zdavnaj pojenjala in škorci obupali pri iskanju pozabljenih jagod, se je pred lovsko kočo lovske družine Čaven nad Gojačami slišal zvok Slovenske himne in zvok lovskega roga. Tako zvok slovenske himne kot zvok lovskega roga, ki sta odmevala po Vipavski dolini in tja do vrh Čavna, sta oznanjala začetek že skorajda tradicionalne državne tekme psov prinašalcev.

Vodniki s svojimi psi so se ta dan zbrali pred lovsko kočo z namenom, da se pomerijo, kateri je najboljši v prinašanju po pravilniku o lovski preizkušnji za retrieverje.

Po protokolu in ceremonialu, ki je predviden za tako prireditev se je 15 vodnikov in psov podalo na teren. Med seboj so se pomerili v izdelovanju vlečk pernate in dlakave divjadi, prinašanju race iz globoke vode, iskanju izgubljene divjadi na poraščenem terenu velikosti 50x50 korakov in vodljivosti. Omenjena preizkušnja za prinašalce je srednje težavnostne stopnje. Delo psov in vodnikov so spremljali trije mednarodni kinološki sodniki.

V popoldanskem času so se vodniki s svojimi psi pričeli vračati nazaj na zborno mesto, nekateri bolj, drugi manj nasmejani. V času, ko so sodniki preštevali točke, so vodniki sproščeno kramljali v čudovitem borovem gozdičku pred lovsko kočo. Sledil je najbolj napet trenutek – razglasitev rezultatov. Sedem vodnikov in psov pri posamezni disciplini ni bilo uspešnih, ostali pa so si mesta razdelili takole:

7. mesto je zasedel labradorec Jejy z vodnico Marino Markoska (I)

6. mesto je pripadalo Tiylah Ginger-Bred Bisquit in vodnici Ireni Linzner (SLO)

5. mesto je zasedel labradorec Inch z vodnico Mojco Skalja Hafner (SLO)

4. mesto je pripadalo psici Heidi Angels of Baranya z vodnico Barbaro Horvat (SLO)

3. mesto je zasedel pes Zhenonh z vodnico Andrejo Kozem (SLO)

2. mesto in naslov R-CACT si je priborila labradorka Bajka in vodnik Zdravko Zoretič in

1. mesto ter naslov CACT je osvojila psička Neat Aurssie Girl z vodnico Jano Štrubelj (SLO).

Seveda pa tako uspešnega tekmovanja ne bi bilo brez lovcev lovske družine Čaven, ki so poskrbeli za dobro počutje in logistiko.

foto: Melita Bubek in Romina D.Vidmar

151024_lpretriever001 2
bwd  Set 1/13  fwd
151024_lpretriever001 2
151024_lpretriever002 2
151024_lpretriever003 2
151024_lpretriever005 2